7/1/08

PRIMERES IMPRESSIONS.

El contingut d'aquest bloc vol ser un recull de sensacions i experiències viscudes en el món de l'educació des de la perspectiva de mestre novell, però amb un bagatge personal que crec està sent enriquidor per a la meva professió, ja que les experiències viscudes en altres sectors et poden fer entendre amb una visió més àmplia moltes de les problemàtiques que es viuen avui a l'escola.

Els nens que m'he trobat a cicle superior presenten una diversitat de coneixements molt important, no només perquè són de països d'origen diferents, nou vinguts en alguns casos, sinó que els del nostre país també tenen diferents nivells d'aprenentatge.
La meva imatge de mestre era la d'un professional que fes la funció de guia per ajudar els alumnes a adquirir els seus coneixements; però la realitat de l'aula es molt diferent.
Primer he hagut de mostrar les meves dots de contenció, i després com a tema secundari els meus coneixements com a comunicador de l'interès per aprendre a uns nens que són fills d'una generació que no ha sabut transmetre pautes de comportament mínimes per una bona relació amb els companys i docents, en la que impera la llei del mínim esforç, ja que tant si s'esforcen com si no, tindran compensacions. Aquestes compensacions són en realitat una forma de mostrar al nen que els pares l'estimen tot i que el temps de dedicació als aprenentatges del fill són habitualment molt curts degut a que la majoria de pares estan immersos en la boragine laboral amb horaris maratonians.
Aquests nens necessiten els límits com a pautes dels seus aprenentatges i com que a les llars no els poden executar amb la assiduïtat que caldria, els venen a buscar a l'escola. Els mestres han de fer servir el temps que hauria de ser dedicat a l'aprenentatge, per marcar pautes de comportament i intentar fer seguiment de tots els diversos nivells que existeixen a l'aula.
A la vegada ens trobem amb uns ratios d'alumnes molt alts que no permeten fer un seguiment acurat d'aquestes diferències. Això fa que les diverses velocitats d'aprenentatge no puguin ser ateses com caldria provocant que l'alumne que té un nivell alt s'avorreixi i mostri un comportament totalment incorrecte dins l'aula.

Crec que s'hauria de partir de la realitat amb la que ens trobem a l'aula intentant col·laborar en resoldre un dels problemes més importants que apareixen entre la majoria de nens, ja que he trobat una manca importantíssima de comprensió lectora que invalida els alumnes en el moment de trobar la solució de qualsevol qüestió que se'ls plantegi . Difícilment podrà resoldre un problema de matemàtiques si no entén el que hi ha escrit.
Les noves tecnologies ens posen al nostre abast noves formes de motivar els nens en el seu aprenentatge aplicant ritmes adequats als seus coneixements. Son eines que cal que les domini el mestre per poder-les utilitzar en totes les àrees, no només en informàtica, i que aquesta filosofia sigui entesa per a tot el quadre de professionals del centre per tal de fer un projecte adequat a la realitat, dotant a totes les aules dels ordinadors necessaris per fer el seguiment des de la mateixa aula i aprofitar tots els recursos que ens facilita la xarxa Internet. Totalment diferents als que s'han fet servir fins ara.